La prima vedere, să povestești pe Facebook sau pe alte rețele de socializare că te-ai lăsat de fumat, poate părea o idee bună. Vrei ca lumea să te încurajeze, vrei să-ți creezi un mic grup de suport online sau offline, sau, conștient ori inconștient, vrei să ai un plan B în caz că nu-ți iese: măcar de jena anunțului să rămâi nefumător, dacă altfel nu s-a putut.
Problema e că socoteala de-acasă nu prea se potrivește cu cea de pe rețelele de socializare.
În marea majoritate a cazurilor, în loc de susținere, oamenii primesc ironie. În loc de felicitări, se fac pariuri – cât o să reziste? – și, în fine, în loc de motivație, proaspăt nefumătorul simte și mai abitir impulsul de a-ți aprinde o țigară, pentru că iată, ce rost are să rămâi nefumător în lumea asta crudă, care oricum nu ți-a dat nicio șansă de la bun început?
Motivația este un subiect amplu, pe care merită să-l dezvoltăm într-un post ulterior, pentru că și aici mișună tot felul de mituri în mentalul colectiv, de care trebuie să scăpăm. Pentru moment însă, vom spune doar atât: ori de câte ori motivațiile vor fi plasate în exteriorul nostru (ex.: “ce-or să spună ceilalți”, “mă las pentru copilul meu” etc.), șansele de reușită vor scădea simțitor.
Așadar, fie amâni momentul anunțului pentru mai târziu (înțelegem și nevoia de a-ți striga din toți plămânii victoria – e un sentiment glorios), când te vei simți suficient de consolidat în noul statut pentru a face față și celor mai neplăcute variante de feedback, fie, dacă lansezi acest anunț, fii pregătit și pentru cazul în care ceea ce primești nu va fi tocmai ce așteptai. Iată câteva scenarii sumbre posibile:
- nefumătorii cel mai probabil te vor felicita, dar atât. Nu vor face tamtam. Ei pur și simplu nu înțeleg de ce ai fost fumător atâta amar de vreme. Există însă și varianta în care sunt neîncrezători și-și manifestă scepticismul în mod vocal;
- unii fumători poate că te vor ironiza: Hai să vedem cât te ține. Cu adăugirea de data asta, dacă nu ești la prima încercare. Unii chiar îți vor întinde tot felul de curse, doar doar vei pica în capcană: Haide, ia un fum acum și demonstrează-mi că nu mai vrei. / Nu se întâmplă nimic cu o țigară, ce, ești copil?! (n.red.: ba da, se întâmplă o “glorioasă” reapucare de fumat de la un singur fum). De multe ori, aceste reacții sunt generate de invidie. Într-un mod ciudat îți este recunoscută victoria!
- cei care deja s-au lăsat de fumat, în general pe cont propriu, prin voință și ambiție/gume, plasturi/ medicamente vor ține un jurnal detaliat al simptomelor tale de sevraj: ți-e poftă?, nu te-ai urcat încă pe pereți? etc.
- cei care s-au lăasat de fumat pur și simplu, fără să apleze la niciun fel de ajutor, nici măcar propria voință (adică, pe românește: au ajuns la capătul procesului decizional și au putut stinge ultima țigară cu lejeritate – sunt cei mai invidiați de obicei dintre fumătorii care s-au lăsat de fumat), nu vor înțelege de ce TU poate ai avut nevoie de ajutor. În funcție de multe variabile interne, e posibil să te întristeze gândul că tu nu ai putut rezolva problema singur. Nu e cazul. Ajutorul terapeutic de fapt e un catalizator care te ajută să economisești timp important din viață, timp pe care altfel l-ai fi petrecut pendulând între “da, vreau să mă las de fumat” și “nu acum”. Eliberarea dintr-o astfel de capcană mizerabilă, a unui drog care ne ține captivi, nu trebuie să fie o competiție. Important e să reușim.
Sigur că există și varianta în care suntem felicitați și apreciați. Dar pentru acele cazuri nu e nevoie de un articol explicativ.
Cu toții ne dorim ca după o astfel de reușită să primim încurajări și felicitări. Dar pentru să fumatul implică mult latura psihică a omului, dincolo de adicția fizică, uneori feedbackul pozitiv întârzie să apară. Ceea ce e important de știut este că dacă victoria ta ar fi fost cu adevărat neînsemnată, ea ar fi trecut poate neobservată. Așa încât, fii mândru, ai de ce să te bucuri!
Diana Vasiliu, terapeut anti-fumat
————————————————————————————————————–
Despre toate aceste lucruri și multe altele, discutăm în sesiunile noastre de terapie anti-fumat.
Vă așteptăm!
REZERVĂRI AICI 0732138383 raspunsuri@allencarr.ro
adevarat fiecare dupa ce sa lasat are propriu drum nu trebuie sa ne luam dupa nefumatori care ne sustin asa doar in paranteza si fiecare are propriul drum
Intr-o zi cu soare din 2010 am adunat toate pachetele semigoale de tigari din casa le-am pus intr-o punga si le-am aruncat la gunoi. Cu o zi inainte fumam 15 – 20 de tigari pe zi 2 – 3 pe drum spre munca, 5 la munca si inca cateva seara.
De ce m-am lasat? fumam pentru ca fumam aproape dintotdeauna. Nu aveam o placere in a face asta, tot timpul era o dara de miros care ma enerva.
Avantaje? dupa 6 luni totul a inceput sa miroasa altfel, mancarea avea alt gust. Cafeau era delicioasa 🙂
Pana si berea are alt gust… Puteam din nou sa urc din Sinaia la 2000 fara sa simt ca mor de cateva ori…
As mai fuma ? NEVER!
Senzațional! 🙂 O mare victorie! Felicitări!