
Ajutor! Am citit cartea lui Allen Carr și încă mai fumez…
În 2012 răsfoiam pentru prima dată cartea lui Allen Carr găsită la întâmplare în biblioteca unui prieten. Se împlineau la acel moment ani de zile de când încercasem absolut orice metodă de a mă lăsa de fumat, însă fără succes. Tentativele eșuau după câteva zile de abținere, de încercări disperate de a scapă de dorința de a aprinde o țigară. Eram ținta ironiilor și a glumelor celor din jur care mă întrebau de fiecare dată: “Ce vei mai încerca de data asta? Tu nu realizezi că nu te vei lăsă niciodată de fumat? Țigara face parte din viața ta, este o prelungire firească a mâinii tale…”.
Cartea, deși avea puține pagini, am citit-o în câteva zile. Era palpitantă, interesantă dar totuși ceva mă făcea să o închid după ce citeam căteva pagini. Îmi era frică. Frică de faptul ca nu mă voi putea descurca fără țigară. Frică de ceea ce mi s-ar putea întâmpla dacă aș continua să fumez. Era ca o luptă ce se dădea în interiorul meu: “citește mai departe, ești pe drumul cel bun”…versus…“las-o jos, nu este încă momentul să te lași de fumat…”
Nu am reușit să mă las de fumat după citirea cărții. Dezamăgire, stimă de sine distrusă…toate păreau că nu mai au niciun rost. Povestea însă nu s-a oprit aici. Am reușit să ajung în sesiunile de terapie din cadrul clinicii și viața a luat o altă turnură. În luna august, anul acesta, se împlinesc zece ani de când am stins ultima țigară. Zece ani de când am renăscut, de când sărbătoresc a doua zi de naștere.
Acum, ca terapeut, este frustrant să văd fumători care „nu înțeleg” metoda de prima oară și care se gândesc: „Trebuie să citesc din nou cartea. Și din nou. Și din nou”. Îi înteleg totuși deoarece am fost “în pielea lor”.
De multe ori aud: “Am citit cartea, dar n-a funcționat pentru mine.” Însă, la o investigație mai atenta, aflu că fie s-a citit jumătate din ea (“Am înțeles eu ce vrea să zică”), fie nu s-au respectat instrucțiunile (ex.: “Am încercat să evit fumătorii, dar am avut o petrecere la firma și m-am reapucat.”).
Ce este de făcut în cazul ăsta ? Puneți mâna pe telefon și sunați-ne. Nu sunteți singuri.
Persistența și determinarea sunt bine intenționate și admirabile, dar este important să folosești toate instrumentele pe care le ai la dispoziție.
Ai putea să bați un cui cu un papuc dar va dura mult timp și s-ar putea să renunți din pură frustrare. Nu ar fi însă mai ușor să folosești pur și simplu un ciocan?
Uneori informațiile trebuie prezentate într-un mod ușor diferit… pentru că toți suntem diferiți… și acesta este punctul forte al seminariilor noastre găzduite de terapeuți/facilitatori Allen Carr Easyway România. Câteodată oamenii au nevoie de ajutor suplimentar pentru a „prinde” în sfârșit metoda, a pune cap la cap piesele de puzzle ale acesteia și pentru a putea finaliza tabloul vieții fară “fumuri”.
IMPORTANT! Ce nu folosim în procesul de vindecare?
- adjuvanți nicotinici (plasturi sau gume cu nicotină, spray-uri nazale,inhalatoare, țigări electronice);
- terapie de șoc (nu vă arătăm fotografii șocante, informații despre boli sau inducerea fricii de moarte);
- medicamente;
- țigări medicinale;
- voință.
Apelăm doar la rațiune, logică și bun simț.
Aici puteti gasi mai multe detalii privind tipurile de sesiuni
Cristina Nichita, terapeut senior Allen Carr Easyway România